Herbruikbaar eetgerei: lenen, huren of aankopen?
18 januari 2025
Herbruikbare borden of kommen zijn een alternatief voor wegwerpborden uit plastic, karton of suikerrietvezel die worden gebruikt bij evenementen. Doordat deze uit hard plastic of keramiek vervaardigd zijn, kunnen ze hergebruikt worden. Er zijn verschillende formaten op de markt voor verschillende types voeding. Zo heb je platte borden, kommen of zelfs kleine snack- of sausbakjes. Het eetgerei wordt aan het einde van een evenement verzameld, gewassen en is hierna terug klaar voor gebruik.
Overschakelen naar herbruikbaar betekent niet alleen milieuwinst, maar ook een net terrein en aanlooproutes. Achteraf is er minder opruimwerk nodig (25% tot 45% besparing op werkuren) en de kosten voor afvalverwerking dalen. De bespaarde kosten compenseren
de externe afwas en het extra werk ter plekke (handling aan de eetstanden, eventueel wassen ter plekke,…). Bovendien is het aangenamer eten uit een stevig bord. Ook de omwonenden zijn opgezet met een proper evenement met herbruikbaar vaatwerk, want er is minder zwerfvuil.
Daarna komt de vraag waar je die harde borden en kommen haalt. Huren we die of kan je die ergens gratis lenen? Of ga je zelf een stock inslaan (aankopen) om vervolgens bij elk evenement te hergebruiken. We zetten de voor- en nadelen op een rij.
De eerste vraag bij een switch naar herbruikbaar eetgerei is voor welke gerechten een bordje of kom nodig is. Kan een hamburger nog steeds in een serviet of vetvrij papiertje? Wat met frieten uit een puntzak?
Hier is de vuistregel: eten uit de hand, met een serviet is nog altijd een duurzamere optie dan eten uit een herbruikbaar bord. Want dat bord moet ook nog getransporteerd en afgewassen worden. Bij gerechten waar er nu nog stevig (wegwerp)materiaal (karton, plastic etc) gebruikt wordt, maak je best wèl de overstap naar herbruikbaar.
Lenen
Informeer eerst bij je lokale overheid (gemeente, intercommunale). Als ze herbruikbaar eetgerei uitlenen, dan is het vaak gratis. In dat geval betaal je enkel de ontbrekende of beschadigde exemplaren.
Voor het extern wassen en drogen gelden er tarieven die variëren van 15 tot 25 cent per bord of kom. Per niet teruggebracht bord of kom wordt gemiddeld tussen de 1,5 tot 2 euro per stuk gevraagd. Je kan ook nabijgelegen organisaties contacteren om hun borden/kommen te lenen.
Huren
Je kan herbruikbaar eetgerei huren bij gespecialiseerde dienstverleners. De huurprijzen
schommelen tussen de 10 en 20 cent per stuk, afhankelijk van het type. De reiniging achteraf varieert tussen de 15 en 25 cent per bord.
Middelgrote en grote evenementen kiezen naar dienstverlening toe het beste voor een ‘all-in-one service’. Hier zorgt een dienstverlener voor het leveren en ophalen van de borden/kommen, het industrieel reinigen, drogen en stockeren. De ervaring leert dat hierdoor de werking veel vlotter verloopt en minder zorgen geeft aan de organisator. De borden/kommen worden niet op het evenement gespoeld, dus elk geserveerd gerecht gaat in een proper bord. Het gebruikte eetgerei wordt na gebruik weer ingezameld, geteld en opgehaald door de dienstverlener.
Kleine evenementen kunnen vaak herbruikbare borden of kommen in keramiek huren in een lokale Kringwinkel tegen een zacht prijsje.
Kopen
Herbruikbaar eetgerei aankopen is financieel en ecologisch alleen interessant als ze voldoende rouleren (bijv. bij verschillende edities van het evenement per jaar). Je moet ze ook volgens de normen kunnen wassen, drogen en stockeren. Aankoopprijzen verschillen te veel per situatie om hier waarden van te geven.
Valkuilen bij het aankopen van eetgerei
Let op met herbruikbare borden/kommen van mindere kwaliteit. Een degelijk bord of kom is stevig en plooit niet, is krasbestendig (bijv. snijden met messen) en vlekbestendig (bijv. tomatensaus). Bespreek of test dit vooraf met je leverancier of dienstverlener.

Wil je nog meer weten over herbruikbaar eetgerei op evenementen? Hoe kan je dat best inzamelen, afwassen en de hamvraag “Hoeveel borden heb je nodig?”. Laat je inspireren door onze uitgebreide brochure.