Gratis handleiding ‘Herbruikbaar eetgerei op evenementen’

Een handige gids met (onder andere) antwoorden op:
✔︎ Moet ik lenen, huren of kopen?
✔︎ Hoeveel borden heb ik nodig?
✔︎ Wat zijn de inzamel- en waarborgsystemen?
✔︎ Wat met de afwas?
✔︎ Wat betekent dit logistiek voor mijn event?

Uitgegeven door Ecofest in 2023 | Taal: NL

omslagfoto-handleiding-herbruikbaar-eetgerei

Goesting in meer? Ontdek onze kennisbank vol met handige handleidingen en gidsen die je helpen bij de organisatie van een duurzaam evenement.

De gids van Ecofest voor herbruikbaar eetgerei op evenementen

Als je een evenement plant, heb je je waarschijnlijk al afgevraagd: moet ik eetgerei lenen, huren of kopen? Hoeveel borden heb ik nodig? Wat zijn de inzamel- en waarborgsystemen? Wat met de afwas? En wat betekent dit logistiek voor mijn evenement? Geen stress, Ecofest heeft al deze vragen en meer voor je behandeld in de handleiding “herbruikbaar eetgerei” op evenementen, die beschikbaar is voor alle geïnteresseerde festival- en evenementenorganisatoren.

Herbruikbare borden of kommen zijn een alternatief voor wegwerpborden uit plastic, karton of suikerrietvezel die worden gebruikt bij evenementen. Doordat deze uit hard plastic of keramiek vervaardigd zijn, kunnen ze hergebruikt worden. Er zijn verschillende formaten op de markt voor verschillende types voeding. Zo heb je platte borden, kommen of zelfs kleine snack- of sausbakjes.
Het eetgerei wordt aan het einde van een evenement verzameld, gewassen en zijn hierna terug klaar voor gebruik.

Vermindering van afval en CO2 voetafdruk met herbruikbaar eetgerei

Het gebruik van herbruikbaar eetgerei op jouw evenement biedt verschillende voordelen, zowel voor het milieu als voor de organisatie van het evenement zelf. Herbruikbaar eetgerei vermindert drastisch de hoeveelheid afval op je evenement. Bovendien, door wegwerpeetgerei te vermijden, minimaliseer je de productie, transport en verwijdering ervan, en dit leidt tot een lagere CO2 voetafdruk voor je evenement.

Overschakelen naar herbruikbaar betekent niet alleen milieuwinst, maar ook een net terrein en aanlooproutes. Achteraf is er minder opruimwerk nodig (25% tot 45% besparing op werkuren) en de kosten voor afvalverwerking dalen. De bespaarde kosten compenseren de externe afwas en het extra werk ter plekke (handling aan de voedselstanden, eventueel spoelen ter plekke, …). Bovendien is het aangenamer eten uit een stevig bord. Ook de omwonenden zijn opgezet met een proper evenement met herbruikbaar vaatwerk, want er is minder zwerfvuil.

Duurzame leveranciers

Volgende duurzame leveranciers bieden herbruikbaar eetgerei aan:
Cup Concept
red-use
Let’s repeat