Duurzame eventcatering: hoe plantaardige keuzes het verschil maken
14 april 2025
Tijdens de eerste editie van de eventbeurs Eventure eind 2024, stond duurzaamheid hoog op de agenda. Stijn Lambert, mede-oprichter van Ecofest, gaf er een keynote over duurzame eventcatering. Zijn boodschap was helder: de manier waarop we eten serveren op evenementen heeft een enorme impact op het milieu – en dat kan beter, zonder aan beleving in te boeten.
Wil je ook een keynote of workshop van Stijn boeken in jouw organisatie? Contacteer ons via 0473 682 680 of info@ecofest.be.
Minder vlees, minder uitstoot
Bij de organisatie van events, groot of klein, kan de menukaart een sleutelrol spelen in de ecologische voetafdruk. Met name rood vlees – zoals rund – is een zware klimaatlast. Stijn Lambert: “83% van de broeikasgassen in de voedselketen komt van dierlijke producten. Plantaardige voeding stoot 10 tot 100 keer minder CO2 uit.” Vooral methaan, vrijgekomen tijdens de vertering van herkauwers, is een grote boosdoener.
Maak plantaardig aantrekkelijk
Toch roept “vegan” of “vegetarisch” nog te vaak negatieve associaties op. Daarom raadt Ecofest aan om creatiever om te gaan met taal en presentatie. Gebruik liever groene symbolen of afkortingen zoals ‘V’ en ‘VE’ dan de termen “vegan” of “vegetarisch”. En zet die plantaardige opties niet weg in een apart hoekje, maar vooraan op de menukaart.
Een aantrekkelijke omschrijving helpt ook. Een gerecht met “krokant gebakken zoete aardappelen en pittige tzatziki” klinkt al een stuk verleidelijker dan “gezonde vegan zoete aardappelen met sojasaus”. Kleine taalkeuzes kunnen een groot verschil maken.
Gebruik een gemengde menukaart. Uit onderzoek blijkt dat dit tot wel 86% meer bezoekers aanzet om een plantaardige keuze te maken. De plantaardige gerechten eerst noemen en ze visueel aantrekkelijk presenteren, helpt daarbij.
Ook slim: maak de plantaardige optie de standaard – en het vlees optioneel tegen een kleine meerprijs. Zo stuur je de keuzes subtiel, zonder mensen iets op te dringen.
Denk lokaal en seizoensgebonden
Naast de keuze voor minder vlees, is ook herkomst belangrijk. Kies waar mogelijk voor lokale, seizoensgebonden ingrediënten, en werk met biologische of fairtradeproducten. Niet alleen duurzamer, maar vaak ook smakelijker én verrassend voor de bezoeker.
Informeer en inspireer
Steeds meer evenementen kiezen ervoor om de CO2-impact per gerecht op de menukaart te vermelden. Zo deed festival Paradise City dat bijvoorbeeld. Dit maakt de impact tastbaar en bewustwording concreet. Wil je nog een stap verder gaan? Informeer je bezoekers via visuals of storytelling over wat ze eten, en waarom.
Vermijd verspilling
Voedselverspilling blijft een hardnekkig probleem bij events. No-shows, crew die onverwacht niet eet – het leidt tot bergen eten die eindigen in de vuilbak. Ecofest adviseert daarom om:
- 80% van het voorziene aantal maaltijden te bereiden;
- kleinere borden te voorzien op buffetten;
- restjes slim te hergebruiken of doneren;
Daarnaast loont het om ook in materiaal duurzaam te denken: tijdloze T-shirts, banners zonder datum, en herbruikbare signalisatie beperken de afvalberg op lange termijn.
Ecofest: gids voor duurzame eventcatering
Ecofest is een non-profitorganisatie die zich richt op gedragsverandering in de eventsector. We begeleiden organisatoren met advies of productie-ondersteuning – van afvalplannen tot milieuvriendelijke catering. We werken samen met festivals als Pukkelpop en Horst Arts & Music, overheden en duurzame leveranciers.
Ons platform met duurzame partners is een handig startpunt voor elke organisator die groener wil werken – met o.a. herbruikbare bekers, composttoiletten, zakasbakjes en vegan foodtrucks.
Het Ecofest Duurzaam Voedingscharter
We hebben alles nog eens samengevat in ons Ecofest Duurzaam Voedingscharter. Je ontvangt het in je mailbox als je onderstaand formulier invult.