Hoe optimaliseer je de selectieve inzameling van afval op jouw evenement? Do’s and don’ts.

18 december 2024

Op 11 februari 2025 organiseerden de OVAM en Fost Plus voor de derde keer een conferentie over herbruikbaar cateringmateriaal. Ecofest was er uiteraard graag bij, op het podium en in de zaal. Stijn zette de verschillende terugbrengsystemen op een rij. Evi zat mee in het panel dat de do’s and don’ts van selectieve inzameling op events in kaart bracht. Katoo luisterde en zag dat het goed was. Ze loopt met jou door deze sessie.

The holy trinity is volgens collega Evi Marechal van Ecofest het belang van afvalbriefings. Stel voor het event sorteerrichtlijnen op die je mailt naar de crew en de verantwoordelijke van de food- en eetstanden. Tijdens het event ga je langs bij alle standen om de richtlijnen uit te leggen. De laatste stap is opvolging: check of de sortering vlot verloopt en stuur bij waar nodig. Daarnaast is het gebruik van de juiste kleuren in afvalinfra, zichtbaarheid door in de hoogte te werken en universele picto’s die het publiek aanspreken ook erg belangrijk.

Samenwerking en kennisdeling is volgens Christine Vermeulen van Fost Plus essentieel: betrek niet alleen de ecoteams, maar alle crew op je evenement en leid hen op, zodat iedereen mee is in het sorteerverhaal.

Julie Verheire valt onze collega bij met het motto communication is key: op de webwinkel van Mooimakers is heel wat gratis communicatiemateriaal beschikbaar die zowel bezoeker als crew duidelijk informeert over het correct sorteren.

Zorg voor een afvalbeleid dat gedragen wordt door het voltallige team. Elk crewlid is een aanspreekpunt om de bezoeker te begeleiden naar een proper & goed gesorteerd event volgens Jo Lambin van De Schorre.

Herhalen, meten en blijven uitproberen is volgens Astrid De Man van de OVAM the line of work die gevolgd moet worden.

Afval is niet iets dat je op het einde van een evenement overhoudt, maar een thema dat je vanaf het begin vastgrijpt en planning & expertise vereist. Wijze woorden van Annick Maes van IDM.

And last but not least: wat met de inzameling van voedselresten op festivals? Backstage is dit een werkbare maatregel, maar frontsite blijkt dit een ander verhaal. Bovendien mist voor organisatoren de motivatie om hierop in te zetten. Wist je dat voedingsafval een duurdere fractie is dan restafval? Tijd om motivatie te creëren in het beleid. Ecofest is vragende partij om net zoals bij PMD de inzameling van voedselresten aantrekkelijker te maken dan het gewoon bij het restafval te dumpen.

Bedankt Lore Claes en Sabine Plingers van de OVAM voor de uitnodiging!

De hele sessie kan je hieronder bekijken.

Op de website van OVAM vind je nog meer interessante gesprekken van deze conferentie.

  • Met welk beleid houdt u rekening? Lore Claes (OVAM)
  • Waarom herbruikbaar? Prof. dr. Els Du Bois (Universiteit Antwerpen), Tom Domen (made.), Annelies Scholaert (OVAM)
  • Reuse at sport events in Paris. Lila Durix (stad Parijs)
  • Workshop voor lokale besturen: Analyse van de huidige regelgeving in de praktijk. Thomas Rottiers (VVSG)
  • Hoe kostenefficiënt het logistieke proces organiseren? Geert Vanrijkelen (Cupernicus), Steve Laenen (Sfinks Festival)
  • Hoe bezoekers sensibliseren om het gewenste gedrag te stellen? Maud Peeters (Karel de Grote Hogeschool)
  • Hoe kraanwater voorzien op uw evenement? Karel Goos (Pidpa) namens AquaFlanders
  • Hoe organiseer ik een evenement met herbruikbaar eetgerei? Emmy Van Daele (Mission Reuse), Arthur Petit (Student Kick Off Gent), Simon Aelterman (Lokerse Feesten)
  • Ter plaatse of extern afwassen: de voor- en nadelen op een rij. Jannick De Vogelaere (Polé Polé), Ivan Saerens (Sint-Baafsplein), Frank Batslé (Groentenmarkt), Karl Vanquathem (Delirium Velo Tour)
  • De regierol van de gemeente. Maud Peeters (Karel de Grote Hogeschool), Marjoke Lanckriet (stad Aalst) en Hans Driesen (stad Geel)
  • Hoe minstens 90% retour behalen? De verschillende terugbrengsystemen op een rij. Stijn Lambert (Ecofest), Alexandra Hanssens (MRSHL), Seppe Cosyns (Dokfeesten), Koen Scholiers (Rock Werchter), Robbie Scaut (Pukkelpop)
  • Hoe organiseer ik het herbruikbaar eetgerei op gemeentelijke events? Sanne Loncke (gemeente Wevelgem) en Lien Smets (stad Lier)