Wat zet je in het duurzaamheidscharter van je evenement? Het voorbeeld van het EK wielrennen

10 oktober 2024

Heeft jouw event al een duurzaamheidsplan? Doe zoals het EK wielrennen en toon het fier aan de rest van de wereld! Zo kan je bezoekers inspireren en informeren. En om de leveranciers en standhouders mee te krijgen vertaal je dit in een duurzaamheidscharter.

Van 11 tot 15 september 2024 organiseerde Flanders Classics in Limburg het EK Wielrennen, officieel het 2024 UEC Road European Championship. In aanloop naar dit sportieve hoogtepunt hebben het lokale organisatiecomité, de Vlaamse overheid, OVAM, de provincie Limburg, Sport Vlaanderen Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en de gaststeden een duurzaamheidsplan ontwikkeld met 10 thema’s en een 100-tal actiepunten, gebaseerd op de sustainable development goals van de Verenigde Naties. Trots mochten ze voor hun inspanningen het ‘improvers’-certificaat ontvangen van A Greener Future.

Communiceer met de bezoekers

Een plan van 24 bladzijden, dat krijg je niet uitgelegd op zo’n dag waar de focus van de bezoekers naar de sportieve prestaties gaat. Daarom brachten ze de kernideeën samen in 1 fact sheet die ze verspreidden over het parcours en in de fandorpen in Hasselt en Heusden-Zolder.

Kort en krachtig lezen we o.a. deze maatregelen:

  • Brooddoos en drinkfles voor de crew
  • Duurzame inrichting crewruimtes door kringloopwinkel Okazi
  • Het EK wielrennen 2024 is een rookvrij event
  • 105 Ecoteams houden het event proper met Ecofest
  • Biologische lokale bloemen voor alle winnaars en winnaressen

Duurzaamheid zit ‘m vaak in heel concrete en haalbare stappen.

duurzaamheidscharter-ekwielrennen

Duurzaamheidscharter voor de partners

Een duurzaamheidsplan kan alleen effectief zijn als alle betrokkenen – leveranciers, standhouders, gaststeden, parcoursgemeenten, partners, … – bijdragen en hun impact proberen te minimaliseren. Daarom heeft het organisatiecomité een duurzaamheidscharter opgesteld met enkele basisvoorwaarden om de impact van het EK wielrennen zo laag mogelijk te houden.

Voor 10 thema’s bepaalden ze een aantal verplichte en optionele voorwaarden. De thema’s: mobiliteit, energie, water, ruimtegebruik, afval, catering, materialen, gezondheid, goed bestuur en toegankelijkheid.

Wat staat er zoal in het charter?

  • Het verspreiden van gadgets wordt vermeden of zijn herbruikbaar. Dit wordt steeds voorgelegd aan het organisatiecomité.
  • Flyers en sampling is niet toegestaan.
  • Standhouders van eet/drankstanden voorzien minimaal aan de voorzijde een afvaleilandje met 1 restafval vuilnisbak en 1 PMD-vuilnisbak aan elkaar gekoppeld dat duidelijk zichtbaar en goed bereikbaar is. Grote standen voorzien meerdere afvaleilandjes.
  • Het serveren van drank in herbruikbare bekers is verplicht voor alle dranken (frisdrank, water, bier, cocktails, wijn,…). Voorzie een systeem om deze herbruikbare bekers terug in te zamelen.
  • Chemische producten worden maximaal vermeden. Reinigingsmiddelen ((af)wasmiddelen, zepen en producten) dienen ecologisch afbreekbaar te zijn en over het EU-Ecolabel te beschikken.

Het volledige charter kan je hier lezen.

Ecoteams van Ecofest

Ook Ecofest was actief betrokken bij de organisatie. We stelden 105 Ecoteams samen die zorgden voor het handhaven van netheid op de sites, het correct recyclen van afval en het bemannen van de drukste afvaleilanden om een efficiënte afvalverwerking te waarborgen. We maakten ook het afvalplan met preventiemaatregelen, afspraken met partners en standhouders, een beschrijving van de afvalinfrastructuur en de verwerking waarbij recyclage centraal staat.

Op die manier legden we de basis voor een geïntegreerde aanpak van duurzaam afvalbeheer tijdens het evenement, met de Ecoteams als cruciale spelers bij de uitvoering van deze belangrijke taken.

En nu kijken we alweer vooruit naar dat andere spraakmakende sportevenement van Flanders Classics: de Ronde van Vlaanderen op 6 april. Ook daar staan de denkers en doeners van Ecofest klaar om er een mooi duurzaam evenement van te maken.

Bron: limburg2024.be/nl/duurzaamheid

HEB JE NOG VRAGEN?

Mail naar info@ecofest.be of bel naar: +32 473 682 680

Ecofest is een non-profit organisatie die zich richt op gedragsverandering in de evenementenbranche. We combineren kennis over circulariteit en duurzaamheid met hands-on afvalbeheer op evenementen. Ecofest ondersteunt organisatoren bij de uitvoering van groene maatregelen. We analyseren de huidige situatie, presenteren een traject van oplossingen en leggen de link tussen organisatie en potentiële leveranciers. We staan midden in het eventlandschap, weten wat er speelt en signaleren duurzame trends als eerste.

Je kunt ons volgen op LinkedIn en Facebook.