Update wetgeving drank- en voedselverpakkingen voor private organisatoren van evenementen
Update 13 februari 2025
Als je een evenement organiseert in Vlaanderen, dan geldt het Vlaams Reglement voor duurzaam beheer van Materialenkringlopen en Afvalstoffen (Vlarema). Je hebt bepaalde verplichtingen op vlak van het gebruik van drankverpakkingen. We zetten de verplichtingen voor private eventorganisatoren hieronder op een rij.
Een evenement wordt in Vlarema als volgt gedefineerd:
- Een eenmalige of een periodieke gebeurtenis
- Op het gebied van kunst, cultuur, sport, festiviteit of volksvermaak
- Publiek aangekondigd en voor iedereen toegankelijk
- Al dan niet tegen betaling
- Op een welbepaald tijdstip
- Op publiek of privaat terrein
- In de openlucht of in een gesloten ruimte

Wetgeving op drankverpakkingen
- Sinds 15 juni 2023 geldt er een verbod op serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik. Petflessen en blikjes vormen hierop een uitzondering indien de organisator een systeem voorziet dat 95% inzameling voor recyclage garandeert. (Vlarema Art. 5.3.12.1.)
- Bij herbruikbare recipiënten: verplichting tot een systeem dat 90% inzameling voor hergebruik garandeert. (Vlarema Art. 5.3.12.4.)
Bron: Vlarema, het Vlaams Reglement voor duurzaam beheer van Materialenkringlopen en Afvalstoffen
Wetgeving op voedselverpakkingen
De wetgeving omtrent herbruikbare voedselverpakkingen is enkel van toepassing voor Vlaamse overheden en lokale besturen, NIET voor private organisatoren.
Wetgeving PET en blik
Het verbod op PET-flessen en blikjes op evenementen wordt uitgesteld van 2025 naar 2030. De Vlaamse Regering wijzigde daarvoor, na advies van de Raad van State, definitief het besluit dat Vlarema vaststelt.
Bron: Besluit van de ministerraad van 20/12/2024.
Definities volgens Vlarema
Evenement: een eenmalige of een periodieke gebeurtenis op het gebied van kunst, cultuur, sport, festiviteit of volksvermaak. De gebeurtenis wordt publiek aangekondigd en is voor iedereen toegankelijk, al dan niet tegen betaling. Ze gaat door op een welbepaald tijdstip en is tijdelijk. De locatie kan zich zowel op publiek als op privaat terrein bevinden. Het evenement kan zowel in de openlucht doorgaan als in een gesloten ruimte.
Cateringmateriaal: alles wat gebruikt wordt voor het aanbieden en nuttigen van etenswaren, met uitsluitsel van voorverpakte etenswaren en servetten.
Bereide voedingsmiddelen: voedingsmiddelen die ter plaatse worden klaargemaakt, samengesteld, geschikt, opgewarmd, geregenereerd of ontdooid. Eveneens voedingsmiddelen die daarmee vergelijkbaar zijn maar in een centrale locatie zijn bereid zoals broodjes, wraps, slaatjes,…
Recipiënt: alles wat gebruikt wordt voor het aanbieden en het nuttigen van drank.
Serveren: het aanbieden, opdienen, bedienen van etenswaren of drank aan de eindgebruiker, met uitzondering van drankautomaten.
Ecofest begeleidt organisaties in hun afvalbeheer. Via afvalplannen, omzetting van wetgeving in praktische systemen, coördinatie en opvolging. Ontdek hier wat we doen voor onze klanten.