INFOFICHE ‘Afval sorteerverplichting als event’ (Vlarema 4.3.2.)

Een handige infofiche met (onder andere) antwoorden op:
✔︎ Overzicht van de afvalstromen die je verplicht moet sorteren
✔︎ Wetgeving drankverpakkingen
✔︎ Premies en ondersteuning
✔︎ Handhaving/inspectie
✔︎ Praktische info en tips

Uitgegeven door Ecofest in 2025 | Taal: NL

Heb je na het lezen nog vragen of weet je niet hoe te beginnen? We helpen je graag verder. We hebben ervaring in het begeleiden van organisaties in hun afvalbeheer. Dit doen we via afvalplannen, omzetting van wetgeving in praktische systemen, coördinatie en opvolging.

afval-sorteerverplichting-bedrijf-event

Goesting in meer? Ontdek onze kennisbank vol met handige handleidingen en gidsen die je helpen bij de organisatie van een duurzaam evenement.

Welke afvalstromen moet je sorteren?

Er zijn 29 afvalstromen die alle bedrijven verplicht moeten sorteren. Evenementen vallen onder ‘bedrijven’ in de afvalwetgeving Vlarema. In de infofiche leggen we duidelijk uit welke afvalstromen courant voorkomen op evenementen.

Afval sorteerverplichting voor keukenafval en etensresten

Sinds januari 2024 moeten evenementen verplicht keukenafval en etensresten sorteren. Ontdek in de infofiche wat er wel en niet in de container mag.

Waarom is sorteren belangrijk?

Heel wat afval bevat waardevolle materialen. Die kunnen gerecycleerd worden. Dat is beter voor het milieu en van economisch belang. Grondstoffen zijn schaars en worden daardoor duurder. Door te recycleren blijven ze langer beschikbaar in de economie.

Om te recycleren moet afval eerst gesorteerd worden. Vlaanderen maakt een duidelijke keuze voor ‘bronsortering’. Dat wil zeggen dat je op het evenement het afval meteen correct en selectief moet inzamelen waar het vrijkomt. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van het recyclageproces. Recycleerbaar afval waarvoor de juiste inzamelingsmogelijkheden ontbreken, wordt beschouwd als een inbreuk op de bronsorteringsplicht.

Het recycleerbaar afval dat ondanks de juiste sorteermogelijkheden foutief bij het restafval belandt, gaat naar verbranding. Je kan met je afvalophaler overeenkomen dat er een nasortering gebeurt of dat je deze zelf ter plaatse uitvoert om sorteerfouten recht te zetten. Materialen die zo onderschept worden, kunnen, enkel indien ze niet te vervuild zijn, nog gerecycleerd worden. De voorwaarden verschillen per ophaler, je maakt hier vooraf best duidelijke afspraken over.

Deze interpretatie van de wetgeving is opgesteld door Ecofest.

Ecofest is een non-profit organisatie die zich richt op gedragsverandering in de evenementenbranche. We combineren kennis over circulariteit en duurzaamheid met hands-on afvalbeheer op evenementen. Ecofest ondersteunt organisatoren bij de uitvoering van groene maatregelen. We analyseren de huidige situatie, presenteren een traject van oplossingen en leggen de link tussen organisatie en potentiële leveranciers. We staan midden in het eventlandschap, weten wat er speelt en signaleren duurzame trends als eerste.

Je kunt ons volgen op LinkedIn en Facebook.