Recyclage drankverpakkingen

Hoe moet je de afvalstromen op een evenement correct sorteren?

Update 13/01/2025

Hieronder vind je de regels om de afvalstromen van je evenement correct te sorteren. Spreek dit goed af met je afvalpartner of -inzamelaar. Een overzicht van de premies die je eventueel kan aanvragen vind je hier.

Welke afvalstromen moet je sorteren?

Er zijn 29 afvalstromen die alle bedrijven verplicht moeten sorteren.

Evenementen vallen onder ‘bedrijven’ in de afvalwetgeving Vlarema Art. 4.3.2.

Van die 29 zijn er 10 afvalstromen die courant voorkomen op evenementen, en waarvoor de wettelijke bronsortering geldt. Dat wil zeggen dat je op het evenement het afval meteen correct en selectief moet inzamelen waar het vrijkomt. Deze 10 stromen mogen nooit in het restafval.

  • Keukenafval en etensresten
  • Hout
  • Alle gevaarlijke afvalstoffen en de lege verpakkingen daarvan
  • Metalen
  • Gebruikte dierlijke en plantaardige oliën en vetten
  • PMD
  • Recycleerbare harde kunststoffen
  • Glas
  • Palletfolies
  • Papier en karton

Volgende vijf fracties mogen samen ingezameld worden, mits die achteraf worden uitgesorteerd. Bespreek dit met je afvalpartner of -inzamelaar.

  • Papier en karton
  • Hout
  • Metaal
  • Harde kunststoffen
  • Folies

De andere afvalstoffen die niet of nauwelijks vrijkomen op evenementen zijn: afvallandbouwfolies, afvalbanden, bouw- en sloopafval, matrassen, EPS of ‘piepschuim’, afgedankte elektrische en elektronische apparaten, klein gevaarlijk afval, apparatuur of recipiënten met ozonafbrekende of gefluoreerde broeikasgassen, textiel, afgedankte batterijen of accu’s, afvalolie, asbestcementhoudende afvalstoffen, puin.

Sorteerverplichting voor keukenafval en etensresten

Sinds januari 2024 moeten evenementen verplicht keukenafval en etensresten sorteren. Je gebruikt daarvoor de (groene) containers voor groenafval.

Hieronder een overzicht van wat er wel en niet in de container mag.

Mag wel in de container:

  • Schillen, resten en overschotten van groenten en fruit
  • Gekookte, gefrituurde, gebakken etensresten
  • Groenten-, vlees- en visresten van soep, opgevangen met zeef
  • Koffiedik
  • Brood(resten)
  • Keukenrol
  • Papieren servetten
  • Verwelkte snijbloemen
  • Vlees- en visresten (vetrestjes)
  • Voeding zonder verpakking

Mag ook, in overleg met je inzamelaar:

  • Vloeistoffen (soep, sauzen, …)
  • Verpakte voedingsmiddelen

Mag niet in de container:

  • Theezakjes en koffiepads
  • Geopende kleine porties voedingsmiddelen (boter, confituur,…)
  • Sigarettenpeuken
  • Schelpen van mosselen, oesters…
  • Botjes en beenderen uit etensresten en keukenafval
  • Aparte inzameling:
  • Frituurvet en oliën
  • Beenderen en dierlijk afval

Wetgeving drankverpakkingen

Werk je met PET-flesjes en/of blikjes? Dan ben je verplicht om minstens 95% in te zamelen voor recyclage.

Vlarema Art. 5.3.12.1. zie ook ecofest.be/blog-wetgeving-drank-en-voedselverpakkingen-voor-private-organisatoren

Waarom is sorteren belangrijk?

Heel wat afval bevat waardevolle materialen. Die kunnen gerecycleerd worden. Dat is beter voor het milieu en van economisch belang. Grondstoffen zijn schaars en worden daardoor duurder. Door te recycleren blijven ze langer beschikbaar in de economie.

Om te recycleren moet afval eerst gesorteerd worden. Vlaanderen maakt een duidelijke keuze voor bronsortering. Dat wil zeggen dat je op het evenement het afval meteen correct en selectief moet inzamelen waar het vrijkomt. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van het recyclageproces. Recycleerbaar afval waarvoor de juiste inzamelingsmogelijkheden ontbreken, wordt beschouwd als een inbreuk op de bronsorteringsplicht.

Het recycleerbaar afval dat ondanks de juiste sorteermogelijkheden foutief bij het restafval belandt, gaat naar verbranding. Je kan met je afvalinzamelaar overeenkomen dat er een nasortering gebeurt of dat je deze zelf ter plaatse uitvoert om sorteerfouten recht te zetten. Materialen die zo onderschept worden, kunnen, enkel indien ze niet te vervuild zijn, nog gerecycleerd worden. De voorwaarden verschillen per ophaler. Je maakt hier vooraf best duidelijke afspraken over.

Waar naartoe met je afval?

In principe doe je als evenement een beroep op een private inzamelaar van afval. Die moet geregistreerd zijn bij de OVAM. Op deze website vind je alle geregistreerde inzamelaars voor alle afvalstoffen. Je kan ook informeren bij je gemeente of afvalintercommunale of zij eventueel een specifieke dienst hebben voor bedrijven.

Wat als je niet sorteert?

Afval sorteren aan de bron is een verplichting. Indien je niet sorteert, ben je in overtreding met de milieuwetgeving. Bij een inspectie kan je bedrijf dus een aanmaning of een proces-verbaal krijgen. Daar kunnen boetes uit volgen.

Sinds 2020 moeten de inzamelaars de restafvalcontainer bij bedrijven controleren en moeten ze je wijzen op fout gesorteerd afval. De inzamelaar is ook verplicht om sorteerfouten bij te houden in een register. Afhankelijk van de situatie zal de inzamelaar ook verplicht zijn je container te laten staan, kosten door te rekenen voor nasortering en/of de non-conformiteit door te geven via een centraal systeem.

Verbod op niet-transparante zakken

Om de controle op de sorteerplicht mogelijk te maken, is het gebruik van transparante zakken voor restafval verplicht. Voor PMD-afval dienen de blauwe Fost Plus zakken te worden gebruikt.

Nuttige linken

HEB JE NOG VRAGEN?

Mail naar info@ecofest.be of bel naar: +32 473 682 680

Ecofest is een non-profit organisatie die zich richt op gedragsverandering in de evenementenbranche. We combineren kennis over circulariteit en duurzaamheid met hands-on afvalbeheer op evenementen. Ecofest ondersteunt organisatoren bij de uitvoering van groene maatregelen. We analyseren de huidige situatie, presenteren een traject van oplossingen en leggen de link tussen organisatie en potentiële leveranciers. We staan midden in het eventlandschap, weten wat er speelt en signaleren duurzame trends als eerste.

Je kunt ons volgen op LinkedIn en Facebook.