(H)EERLIJKE KOFFIE
Nu de herfstbuien toch eindelijk zijn gekomen smaakt die kop koffie nóg beter. Daarom hebben wij afgelopen maand voor jullie gekeken naar de meest (h)eerlijke én betaalbare tas. Lees verder voor info over keurmerken, verschillende types koffieapparaten en interessante leveranciers.
BEWUSTE KOFFIE
Zit je in met het leven en werk van de koffieteler, dan zijn keurmerken een goede hulp. In België kan je kiezen uit fair trade, UTZ, Rainforest Alliance of bio. Niet elk keurmerk vergoedt de telers op dezelfde manier. Zo moet bij Rainforest Alliance slechts 30% van de koffie fair geteeld worden. Bij fair trade is dit 100%. Fair trade garandeert goede arbeidsomstandigheden en omvat eveneens een reeks milieucriteria. Het label biedt (financiële) ondersteuning aan de landbouwer en zijn gemeenschap, d.m.v. een minimumprijs en een premie.
PRIJSBEWUSTE KOFFIE OP JOUW (THUIS)KANTOOR
Wist je dat het type van koffieapparaat kan zorgen voor grote prijsverschillen? Exclusief machinekosten.
- Een apparaat met individueel verpakte koffie, zoals pads of capsules, kost tot 40 cent per kopje.
- Een koffieapparaat met gebruik van vloeibare koffie concentraat serveert je koffie aan ongeveer 16 cent.
- Een toestel met koffiebonen of gemalen koffie kost je tussen de 7 en 15 cent per kopje. Hierbij gaan we uit van het best geteste huismerk uit de supermarkt (8,47 euro per kilo), en traag gebrande koffie van een lokale branderij aan 17,78 euro per kilo.
Op kantoor kan je bij de eerste twee apparaten geen eigen soort koffie kiezen. 100% fair trade of koffie met een bio label is hier niet mogelijk. Thuis kan je wel kiezen voor verschillende soorten cups. Echter zorgt dit koffiezetsysteem voor heel wat (verpakkings)afval dat moeilijk te verwerken is tot nieuwe grondstof. Bij gemalen koffie of koffiebonen is het eenvoudig om het koffiegruis bij het gft (groente-, fruit- en tuinafval) te sorteren.
Drink je maar een paar tassen per dag? Probeer dan een espressomaker (mokkapot). Deze zet je op het (gas)vuur en je wacht tot het water onder druk door het koffiereservoir loopt. Nadat wij thuis zelf de switch van capsules naar een Bialetti hebben gemaakt, voelen wij ons een echte barista! Het gezellige gepruttel op het vuur én de uitzonderlijke koffiesmaak geven voor ons de doorslag.
MEET THE MAKER
Kennen jullie Ray & Jules al? Zij roosteren hun fairetradebonen met drie maal zo weinig energie als een klassieke trommelbrander. Zo zijn zij in staat om al hun bonen op hun eigen zonne-energie te roosteren. En de branderij Bioco verkoopt al hun bonen biologisch. Koop lokaal, what else?
MEER INFO
Een gratis e-book met meer informatie vind je op www.duurzaamkantoor.be.