Afvaleiland-klein

Terug naar kantoor: sorteer zoals je thuis doet!

Terug naar kantoor deze herfst? Neem je “sorteer skills” van thuis mee naar de werkvloer! Want nu is hét perfecte moment om na te denken over onze sorteergewoontes op kantoor. Sorteren is goed voor het milieu én voor je portemonnee, maar toch gooien we al snel ons afval in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Vaak omdat we druk bezig zijn, snel naar een vergadering moeten of er gewoon even niet bij stilstaan. Goed sorteren op kantoor begint dus bij een goede ‘afvalinfrastructuur’: de juiste vuilnisbakken en een duidelijke signalisatie. Daar kunnen wij jou bij helpen!

Maak komaf met restafval

De Vlaamse regering wil het bedrijfsafval tegen 2022 met 15% verminderen. Momenteel zit er nog té veel recycleerbaar afval in het restafval. De oorzaak? Slechte sortering. Naast een verlies aan herbruikbare materialen loopt hierbij ook de bedrijfsfactuur voor afvalverwerking onnodig op. Het verwerken van restafval is namelijk veel duurder dan dat van PMD, papier of GFT.

Sorteer beter met een afvaleiland

Een eerste en belangrijke stap naar een betere sortering is het voorzien van degelijke afvaleilanden. Een afvaleiland (of een afvalstation) bestaat uit een set vuilnisbakken van alle aanwezige fracties. Zo kunnen jouw werknemers hun leeg blikje cola in de PMD gooien en hun appelklokhuis bij het GFT, zonder dat ze daar veel moeite voor hoeven te doen.

Maar waar moet je vervolgens nog op letten? Dit zijn de drie gouden regels van Duurzaam Kantoor:

1. Verwijder de individuele afvalbakjes bij elk bureau

Dit lijkt een drastische ingreep, maar het werkt! Zo sorteren alle werknemers zeker hun afval in het afvaleiland. Voorzie dan wel voldoende stations, ongeveer één per 10 bureaus (of één per ruimte).

2. Gebruik de juiste kleuren voor elke afvalbak

We zijn visuele wezens en leggen al snel een link tussen een kleur en een bepaalde afvalstroom. Gebruik dus zeker de juiste kleuren voor elke afvalbak. In België geldt blauw voor PMD, grijs voor Rest, geel voor Papier & Karton en groen voor GFT.

3. Gebruik de juiste signalisatie

Ook als je bijvoorbeeld een stadskantoor hebt, kan je kiezen voor groene ingrepen met een grote impact:
1. Een verticale tuin, groene gevel of muurtuin kan zowel binnen als buiten. Ook ideaal om een lelijke muur te verstoppen.
2. Een dakterras of binnenkoer bieden mogelijkheden voor planten en bomen in potten

“Maak komaf met aparte vuilnisbakjes per bureau, kies voor afvaleilanden met de juiste kleur en signalisatie.”

Kies het beste afvaleiland voor jouw kantoor

Stevig, stylish of budgetvriendelijk. Er zijn heel wat afvaleilanden op de markt, maar Duurzaam Kantoor zocht al enkele favorieten voor jou uit.

Chique & stylish de Qubic van Renewi 

Prijsrange €150 tot €200 per fractie

Dit mooie afvaleiland verdient het om in de spotlight te staan, bijvoorbeeld aan het onthaal. Het eiland gebruikt de juiste kleuren voor de verschillende afvalstromen en is beschikbaar in verschillende maten. Het grootste pluspunt: het is volledig modulair. Wil je bijvoorbeeld in de keuken een GFT-bak, maar in de rest van het kantoor niet? Monteer dan eenvoudig een extra GFT-bak aan de andere afvalbakken. 

Budget Karat 2000 van Schäfer (40 liter per afvalfractie)

Prijsrange €70 tot €100 per fractie

Liever een eenvoudiger afvaleiland? Dan is de Karat 2000 een goede keuze. Wel opletten dat je de juiste kleuren bestelt voor de afvaldeksels. Voorzie zeker ook bijhorende signalisatie (bijvoorbeeld stickers).

Informatief de Nexus van Glasdon (30 liter per afvalfractie)

Prijsrange €120 tot €150 per fractie

Dit modulaire afvaleiland vind je in verschillende Vlaamse overheidsinstellingen zoals bijvoorbeeld bij OVAM. Ideaal dus om ‘het goede voorbeeld te geven’ 😊. De vuilnisbakken zijn voorzien van de juiste kleuren en als extra ‘nudge’ heeft elk deksel een verschillende vorm. 

3-in—combinatie de Campus Goool van Edson (Belgisch)

Prijsrange €480 tot €600 per set van 3 fracties, 50 liter per fractie

Deze 3-in-1-combinatie is perfect om in grotere ruimtes te zetten, zoals een eetzaal. Per afvaleiland sorteer je 3 verschillende afvalstromen. Let op: bij dit eiland voorzie je nog zelf de juiste kleuren en signalisatie.

Extra advies?
Op zoek naar extra tips over afvalbeheer of duurzaamheid op jouw (thuis)kantoor? Duurzaam Kantoor helpt je graag! Neem contact op voor een gratis introductiegesprek en ontdek het verschil, voor het milieu én voor jouw portemonnee.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]