Hoe een nineties kantoorgebouw een duurzame transformatie onderging
Hoe kan je in een bestaand gebouw toch een duurzaam kantoor maken?
Neem met ons een kijkje bij Transforma bxl in Evere. Zij maakten van dit voormalige farmaceutische gebouw een creatieve coworking- en eventruimte met een grote nadruk op ecologie. Hiervoor ontvingen ze in 2020 het Green Key label dat locaties beloont die aan strenge milieucriteria voldoen. Transforma bxl vind je op een boogscheut van de NAVO gebouwen in Evere, aan de rand van Brussel. En toch heb je het gevoel dat je in een groene oase zit.
“We kunnen het ons niet veroorloven om duurzaamheid als een modewoord te beschouwen dat slechts op het einde van een jaarverslag vermeld moet worden.”
Anis Bedda, co-founder Transforma bxl
Structurele ingrepen gebouw
Een bestaand gebouw kan met enkele structurele ingrepen al voor heel wat milieu- en kostenwinst zorgen. Bij Transforma bxl zagen we onder andere zonnepanelen, regenwateropvang en laadpalen op de parking. Dit zijn basisingrepen die al veel kantoren doen. Maar wat maakt dat Transforma bxl zich toch onderscheidt van de rest op vlak van duurzaamheid?
Met gedragsverandering iedereen aan boord
Een duurzaam kantoor is pas succesvol als het gedragen wordt door iedereen die er werkt. Transforma bxl zet dan ook actief in op wervende en ludieke communicatie om alle coworkers te betrekken in hun ecologische inspanningen. Enkele voorbeelden:
1. De laatste doet het licht uit
Verlaat je als laatste het gebouw? Een groot bord naast de deur geeft duidelijke instructies over hoe je de lichten dooft, de deur goed sluit en de beveiliging in werking zet. Door systematisch alle lichten uit te doen op het einde van de werkdag, bespaar je heel wat energie.
2. Duidelijke sorteerinstructies
Alle afvalbakken zijn voorzien van duidelijke stickers en sorteerinstructies. Zo is er bijvoorbeeld geen twijfel over wat er nu wel en niet in de PMD mag en wordt het restafval drastisch verminderd. Naast restafval, papier & karton en PMD, is er in de keuken zelfs een compostbak voorzien voor etensresten.
3. Samen proper houden
Op de vaatwas staat een ludiek bord met “the dishwasher is here” en hoe die werkt. Ecologische zeep en afwasmiddel aan de wasbak zorgen voor dat extra duwtje om de keuken even netjes achter te laten als thuis.
Gerecycleerde meubels en decoratie
Een groot deel van het meubilair en de decoratie is gemaakt van gerecycleerde materialen. Zo vind je er zitbanken van paletten, opbergkastjes aan de muur van houten kistjes, lampen uit gerecycleerd karton en vloerbedekking uit tapijtoverschotten. Veel van deze creatieve inrichting wordt zelfs ter plaatse gemaakt en ge-upcycled in het “makers lab Cityfab 2”. Ditatelier is uitgerust met allerlei moderne apparatuur zoals lasercutters, houtbewerkingsmachines en 3D-printers.
Groen in, op en rond het kantoorgebouw
1. Groendak
Op de eerste verdieping werd een onbenut plat dak ingericht als groendak. Dit is niet enkel mooi, maar zorgt ook voor minder oververhitting op warme dagen.
2. Bijenkasten
In de tuin rond het kantoorgebouw vind je een tiental bijenkasten, die verzorgd worden door een bevriende imker uit de buurt. De bijen zorgen voor heel wat leven èn de bevruchting van de (moes)tuin. De honing die jaarlijks geoogst wordt, is een mooi pluspunt voor alle coworkers.
3. Tuin
De tuin wordt bij mooi weer ook gebruikt als extra ruimte om te werken, lunchen of vergaderen. Je vindt er een minimoestuin die elk jaar heel wat lekkers oplevert voor de coworkers van Transforma bxl: tomaten, aardbeien, frambozen, kruiden, pompoen, etc. Voor het onderhoud van de moestuin werken buurtbewoners, coworkers, personeel en de interne klusjesman samen. En voor het algemene beheer en het uitwerken van een biodiversiteitsplan, werkt Transforma samen met Natagora (de Waalse en Brusselse tegenhanger van Natuurpunt)
4. Planten op kantoor
In deze stedelijke omgeving ligt de focus voor Transforma bxl niet alleen op de groene beleving rond het gebouw. Ook in het gebouw vind je overal planten terug: hangend aan het plafond of verwerkt in de muur van de eetruimte De natuur wordt zo een beetje naar binnen doorgetrokken. Wij vonden dat alvast een aangenaam pluspunt.
Zelf aan de slag met een duurzamer kantoor?
We waren aangenaam verrast door de ingrepen, dagelijkse aanpak en filosofie van Transforma bxl. Je zou denken dat ons werk als Duurzaam Kantoor hier overbodig is? Neen hoor. Tijdens onze werkdag in Transforma konden we het gebouw mee “beleven” en dat leverde toch enkele duurzame aanbevelingen op. Het is fijn om te horen dat ze hiermee vol enthousiasme aan de slag gaan om die extra mile te halen. Alle ingrepen zorgen op termijn voor winst voor het klimaat èn de eigen portemonnee.
Ook interesse in een Duurzaam Kantoor? Ga zelf aan de slag met ons e-book, gratis te downloaden via onze website. Toch wat meer hulp nodig? Wij komen graag langs om een office scan uit te voeren en de juiste aanbevelingen te doen voor jouw bedrijf.
“Wij geloven dat in deze tijd, elk businessmodel dat vernieuwend wil zijn zichzelf moet afvragen ‘wat is mijn impact op de planeet?’ en ‘wat is mijn impact op de maatschappij?’. Als dit niet het geval is, dan zijn ze niet echt vernieuwend.”
Anis Bedda, co-founder Transforma bxl
Bronnen & links
Transforma bxl is lid van Bar d’Office, de app waarmee je overal in België een geschikte coworking vindt:
https://work.bardoffice.eu/evere-transforma-bxl/
https://www.transformabxl.be/nl/over-ons/milieubeleid-en-mvo/
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]